21 januari 2025

ROC Mondriaan en organisaties gehandicaptenzorg slaan de handen ineen en ontwikkelen door

ROC Mondriaan en organisaties

gehandicaptenzorg slaan de handen ineen en ontwikkelen door

Den Haag, 21 januari 2025

Afgelopen maandag ondertekenden ROC Mondriaan School voor Zorg en Welzijn Leiden en samenwerkende organisaties gehandicaptenzorg een overeenkomst om 'innovatief leren en ontwikkelen' verder vorm te geven. De samenwerking speelt in op de huidige situatie in het werkveld, die vraagt om flexibel en kwalitatief goed onderwijs, dat aansluit bij de wensen en behoefte van studenten en het werkveld. Een belangrijk onderdeel van deze samenwerking richt zich op praktijkgestuurd leren.

In 2019 gaf 's Heeren Loo samen met ROC Mondriaan het startschot voor deze samenwerking en bouwden ze destijds aan praktijkgestuurd onderwijs,
gesubsidieerd vanuit het subsidieproject Extra Strong. Inmiddels zijn ook Raamwerk, Philadelphia Zorg, Middin, Gemiva en Ipse de Bruggen aangesloten om deze innovatieve manier van leren gezamenlijk verder te ontwikkelen.

De missie
De missie van deze samenwerking is om studenten op te leiden tot integere, maatschappelijk betrokken professionals. Deze professionals stellen de ontwikkeling van zowel de cliënt als zichzelf centraal en nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen leerproces.

Schooldirecteur Margriet Pool vertelt: "De zorg verandert, Nederland vergrijst. Dat zorgt voor een toenemende vraag in ondersteuning en begeleiding en minder mensen om dit uit te voeren. We moeten ervoor zorgen dat de medewerker van de toekomst daarop voorbereid is. Als we een andere uitkomst van de opleiding willen, namelijk dat we opleiden tot kritische, innovatieve en onderzoekende medewerkers, dan moeten we aan de voorkant ook iets anders doen, zowel op school als op de werkvloer en daarom is samen opleiden zo belangrijk."

Margriet Pool temidden van de andere ondertekenaars

Praktijkgestuurd leren
Praktijkgestuurd leren (PGL) is een innovatieve vorm van werkplekleren die medewerkers opleidt tot onderzoekende, kritische en innovatieve professionals. Belangrijke pijlers van PGL zijn:

  • Eigen regie van de student, die verantwoordelijk is voor zijn of haar ontwikkeling in de praktijk.

  • Zelfgekozen werksituaties worden omgezet in leersituaties.

  • Aansluiting bij de belevingswereld van de student.

  • Verbetering van de prestaties in de werkpraktijk op zowel individueel als teamniveau.

  • Analyse, feedback en reflectie vormen de kern van het leerproces.

PGL wordt uitgevoerd in samenwerking met het werkveld, waarbij de leervraag van de student centraal staat. De studenten volgen de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) voor opleidingen Maatschappelijke Zorg niveau 3 en 4, Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (Vig), en Verpleegkunde (VP). Het leerproces omvat een dagstructuur met dagstarten, workshops, stamgroepen en dagafsluitingen. De begeleiding en ondersteuning van het leerproces worden verzorgd door een combinatie van leercoaches, werkbegeleiders en praktijkopleiders. 

"In deze samenwerking gaan we innovatief leren en ontwikkelen, dus ook wij als school en werkveld leren zélf continu praktijkgestuurd om zo aangesloten te blijven bij wat op dat moment het meest passend is", aldus Margriet Pool.

Deze innovatieve aanpak van opleiden draagt bij aan een verbeterde aansluiting tussen onderwijs en praktijk. ROC Mondriaan en de huidige partners kijken met enthousiasme uit naar de verdere ontwikkeling van het PGL en naar samenwerken met de andere branches die voornemens zijn aan te sluiten.

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):

Op de groepsfoto vlnr:

  1. Samantha Bruurman (HR-manager namens Gemiva)
  2. Greet Houtekamer (Regiodirecteur Zuid-Holland namens ’s Heeren Loo)
  3. Herreld van Wassenaar (Manager Klant en Communicatie namens Middin)
  4. Margriet Pool (Schooldirecteur namens ROC Mondriaan Leiden)
  5. Marc Bindels (Bestuurder ad interim namens Raamwerk)
  6. Stefan van den Berg (Coördinator Beroepspraktijkvorming namens Philadelphia Zorg)
  7. Jan Willem Schulte (Manager Leren en Ontwikkelen namens Ipse de Bruggen)

Fotocredits: ROC Mondriaan. Indien gewenst zijn afzonderlijke foto's beschikbaar van de ondertekenaars. Stuur een bericht daartoe naar ondergetekende.

Voor meer persinformatie:

Stefanie de Klerk, persvoorlichter
Telefoon: 06 51 36 70 75

Email: s.de.klerk@rocmondriaan.nl

ROC Mondriaan
Leeghwaterplein 72
2521 DB Den Haag
www.rocmondriaan.nl|

Over ROC Mondriaan

ROC Mondriaan is als regionaal opleidingencentrum dé mbo-opleider in de regio Haaglanden en dé partner voor gemeenten in de educatie en het volwassenenonderwijs. Samen met het werkveld en de partners in de regio leiden we jong en oud op tot de zelfbewuste vakmensen die Nederland hard nodig heeft. We bieden opleidingen die aansluiten op de praktijk. Professionals blijven zich ontwikkelen en dat kan bij ROC Mondriaan. Een leven lang. Je maakt het met Mondriaan.

Kerncijfers

ROC Mondriaan verzorgt ruim 260 mbo-opleidingen aan bijna 19.000 studenten op 25 scholen en campussen in Den Haag, Delft, Leiden en Naaldwijk. Ongeveer 7000 volwassen cursisten volgen educatie en volwassenenonderwijs. Bij ROC Mondriaan werken zo’n 2400 medewerkers.