Samen voor duurzaamheid
De gasten van het diner waren circa 80 leden (directeuren) van Business Netwerk Haaglanden. Zij werden tijdens dit diner meegenomen in welke stappen zij kunnen zetten op het gebied van duurzaamheid. En wat is een betere plek om dit te leren dan in het onderwijs zelf? Studenten namen het woord tijdens het diner en deelden ook hún visie op de toekomst. Het is hun wereld, en zij willen graag dat deze wereld blijft bestaan. Ook Harry Wientjes van de Rabobank sprak over duurzaamheid in de bedrijfsvoering. Hij deelde de visie van de Rabobank en benadrukte hoe de bank ondernemers kan ondersteunen bij duurzame stappen. Het doel van de avond was om niet alleen studenten en docenten bewust te maken van duurzaamheid, maar ook het bedrijfsleven te inspireren tot verandering.
Duurzaamheid in de scholen
In een gesprek met schooldirecteur Jacqueline van der Zwan van de IHMS, vertelde Niven over zijn eigen keuze om (bijna) geen vlees meer te bereiden in zijn menu’s. Jacqueline lichtte de stappen toe die de scholen hebben genomen op het gebied van duurzaamheid. Voorbeelden hiervan zijn de voedselverspillingsvrije diners in restaurant ED (Educatief Diner), de oprichting van het Green Team dat zich richt op het verminderen van voedselverspilling, en het optimaliseren van afvalscheiding. Daarnaast zijn er bijeenkomsten van de Club van Positieve Duurzaamheidsdenkers voor medewerkers en studenten die willen bijdragen aan verdere verduurzaming van de scholen.
Jacqueline van der Zwan: "Met de 'duurzaamheidsdiners' bij Invitez hebben we als ROC Mondriaan een prachtig middel gecreëerd om bewustwording over duurzaamheid te delen met het bedrijfsleven. Door ondernemers uit te nodigen voor deze diners, brengen we niet alleen kennis over, maar benadrukken we ook de urgentie om nu actie te ondernemen voor een duurzame toekomst voor onder andere onze studenten. Zij zijn immers de generatie van de toekomst".
ROC Mondriaan heeft duurzaamheid toegevoegd aan haar strategie, bovenop de drie vaste strategiepunten uit de kwaliteitsagenda van het mbo. Zowel de School voor Horeca en Facilitaire dienstverlening als de IHMS hebben de ambitie uitgesproken om zich in 2026 een duurzame school te mogen noemen. Docenten geven studenten tijdens hun opleiding zoveel mogelijk kennis over duurzaamheid mee, zodat zij met hun werk kunnen bijdragen aan het verder verduurzamen van de hospitalitysector en net als Niven, het verschil kunnen maken.