18 oktober 2024

Niven Kunz en Studenten ROC Mondriaan koken duurzaamheidsdiner voor zakenmensen

Niven Kunz en studenten ROC Mondriaan koken duurzaamheidsdiner voor zakenmensen 

Den Haag, 18 oktober 2024

Gisterenavond vond er een bijzonder evenement plaats: een duurzaam zevengangendiner, verzorgd door topchef Niven Kunz samen met studenten van de opleiding Zelfstandig werkend kok van de School voor Horeca en Facilitaire dienstverlening. Niven, oud-student en eigenaar van
het met een Michelinster én Groene Michelinster bekroonde restaurant 'Triptyque', werkte samen met de studenten om de circa 75 gasten te verassen met een smakelijk en duurzaam menu.

De avond vond plaats in restaurants Imagine, onderdeel van Invitez, The Hague Hospitality Experience Centre van ROC Mondriaan aan de Koningin Marialaan. Naast de studenten van de koksopleiding, waren ook studenten van Hotelmanagement en Gastheer/Gastvrouw van de International Hotel and Management School (IHMS) betrokken bij dit prachtige diner. Het menu was volledig duurzaam, met veel streekproducten, verse groenten en biologische wijnen. Een paar studenten van de opleiding Zelfstandig werkend kok waren al actief in restaurant 'Triptyque' ter voorbereiding van dit duurzaamheidsdiner. Niven vertelt: "We zijn onder de indruk van wat deze eerstejaars al lieten zien in onze keuken. We serveren samen met hen een mooi groen diner".

Samen voor duurzaamheid
De gasten van het diner waren circa 80 leden (directeuren) van Business Netwerk Haaglanden. Zij werden tijdens dit diner meegenomen in welke stappen zij kunnen zetten op het gebied van duurzaamheid. En wat is een betere plek om dit te leren dan in het onderwijs zelf? Studenten namen het woord tijdens het diner en deelden ook hún visie op de toekomst. Het is hun wereld, en zij willen graag dat deze wereld blijft bestaan. Ook Harry Wientjes van de Rabobank sprak over duurzaamheid in de bedrijfsvoering. Hij deelde de visie van de Rabobank en benadrukte hoe de bank ondernemers kan ondersteunen bij duurzame stappen. Het doel van de avond was om niet alleen studenten en docenten bewust te maken van duurzaamheid, maar ook het bedrijfsleven te inspireren tot verandering.

Duurzaamheid in de scholen
In een gesprek met schooldirecteur Jacqueline van der Zwan van de IHMS, vertelde Niven over zijn eigen keuze om (bijna) geen vlees meer te bereiden in zijn menu’s. Jacqueline lichtte de stappen toe die de scholen hebben genomen op het gebied van duurzaamheid. Voorbeelden hiervan zijn de voedselverspillingsvrije diners in restaurant ED (Educatief Diner), de oprichting van het Green Team dat zich richt op het verminderen van voedselverspilling, en het optimaliseren van afvalscheiding. Daarnaast zijn er bijeenkomsten van de Club van Positieve Duurzaamheidsdenkers voor medewerkers en studenten die willen bijdragen aan verdere verduurzaming van de scholen.

Jacqueline van der Zwan: "Met de 'duurzaamheidsdiners' bij Invitez hebben we als ROC Mondriaan een prachtig middel gecreëerd om bewustwording over duurzaamheid te delen met het bedrijfsleven. Door ondernemers uit te nodigen voor deze diners, brengen we niet alleen kennis over, maar benadrukken we ook de urgentie om nu actie te ondernemen voor een duurzame toekomst voor onder andere onze studenten. Zij zijn immers de generatie van de toekomst".

ROC Mondriaan heeft duurzaamheid toegevoegd aan haar strategie, bovenop de drie vaste strategiepunten uit de kwaliteitsagenda van het mbo. Zowel de School voor Horeca en Facilitaire dienstverlening als de IHMS hebben de ambitie uitgesproken om zich in 2026 een duurzame school te mogen noemen. Docenten geven studenten tijdens hun opleiding zoveel mogelijk kennis over duurzaamheid mee, zodat zij met hun werk kunnen bijdragen aan het verder verduurzamen van de hospitalitysector en net als Niven, het verschil kunnen maken.