04 juli 2024

Uitverkochte fashionshow Rise Up een groot succes. Kroont niet één maar twéé winaaars.

Uitverkochte fashionshow Rise Up een groot succes. Kroont niet één maar twéé winnaars

Den Haag, 4 juli 2024

Maandagavond vond dé modeshow van het jaar plaats. In de uitverkochte tuinzaal van het Kunstmuseum toonden ruim 200 getalenteerde studenten van de School voor Beauty, Hair & Fashion van ROC Mondriaan hun outfits en collecties op een enorme catwalk.  De avond overtrof alle verwachtingen: dit jaar werden er niet één, maar twéé winnaars gekozen door de vakjury.

Rise Up!
Deze editie, met als uitgangspunt ‘Rise Up’, was een spectaculaire show waarin studenten en aanstormende talenten hun unieke collecties showden. Tijdens de show maakten studenten verschillende statements met hun ontwerpen, geïnspireerd door de tentoonstelling Royals en Rebels - een ode aan Vivienne Westwood. Zoals Westwood zelf ooit zei: "It's very important to look great if you want to make a point, I think they'll listen to you more, you know!" De studenten van Beauty & Hair werkten nauw samen met hun Fashion-collega's. Zij lieten zich inspireren door hun collecties en verwerkten dit in de showlooks op de catwalk én voor de professionele fotoshoot

Moeilijke keuze voor de jury
Dit jaar had de vakjury een zware taak. Creaties werden beoordeeld op originaliteit, techniek en visie. "Tijdens het juryberaad kwamen ze er niet uit, en daarom werd aan mij gevraagd of ik twee prijzen kon goedkeuren", vertelt docent en organisator Eke Luscuere. Na enige aarzeling stemde Eke toe, waarna Madelief Hohé, curator van het Kunstmuseum, met een knipoog opmerkte: "Jullie moeten ook niet van die goede studenten hebben."

De Winnaars
De eerste prijswinnaars waren de zussen Jihad en Aisha Abdelaal met hun thema ‘Wit, de kleur van een nieuw begin’. Hun ontwerp straalde zuiverheid, hoop en eenvoud uit, en symboliseerde een frisse start: "Het is een leeg doek wachtend om op geschreven te worden."

Winnaressen Jihad en Aisha Abdelaal. Foto credits: Mike Pasarella / Studio Pasarella / instagram @pasarella

De tweede winnaar was Wouter Smit (Waddy) met zijn collectie ‘My Premiere’, een fusie van 1940's Elegance en Modern Street-style. Deze collectie combineerde de verfijnde glamour van de jaren 40 met hedendaagse streetwear en bood een opvallende mix van historische en moderne stijlen. Waddy’s ontwerp benadrukte diversiteit en queerness, en creëerde zo een inclusieve en eigentijdse esthetiek die zowel royals als rebels aanspreekt.

Jurylid Anouk van Klaveren, docent Fashion aan WDKA, complimenteerde de studenten voor het subtiel verwerken van thema's zoals duurzaamheid, gender en maatschappelijke statements in hun outfits: "Dat was echt van topniveau."

Winnaar Wouter Smit (Waddy) Foto credits: Mike Pasarella / Studio Pasarella / instagram @pasarella