Techniekstudenten ROC Mondriaan verkennen innovaties in duurzame energie

Techniekstudenten ROC Mondriaan verkennen innovaties in duurzame energie

Den Haag, 24 mei 2024

De Techcampus van ROC Mondriaan organiseerde gisteren aan de Tinwerf in Den Haag een leerzame kennisdag in het Techniek Innovatie Huis, volledig gericht op het elektriciteitsnetwerk van de toekomst. Derde- en vierdejaarsstudenten van de School voor Metaal, Elektro en Installatietechniek (MEI) en de School voor Autotechniek en Mobiliteit kregen de kans om hun kennis over duurzame energie te verdiepen en te leren over hun toekomstige rol in de energietransitie.

Inspirerende masterclass

De dag begon met een inspirerende masterclass door alumnus en ervaren technicus Damiën Zuidervliet. Hij besprak hedendaagse essentiële onderwerpen zoals het Nederlandse elektriciteitsnetwerk, de gevolgen van verstopping ervan, de opkomst van verschillende stroomnetten, energiehubs en elektrische voertuigen. Als oud-student motiveerden zijn inzichten de huidige studenten en toonde hij een hedendaags beeld van de uitdagingen en mogelijkheden binnen de sector.

Praktische workshops

Aansluitend volgden praktische workshops, waarin studenten hun nieuwe kennis toepasten:

  • Vehicle2Load Demonstratie: Wittebrug Hyundai Den Haag demonstreerde de mogelijkheden van de Hyundai Ioniq 5.
  • Elektrisch voertuig en laadpaal ontleding: presentatie in detail van de werking van een elektrisch voertuig en laadpaal.
  • Elektrische karts: Onder begeleiding raceten de studenten in zelfgebouwde elektrische karts, een project in samenwerking met het DC Power Laboratory van De Haagse Hogeschool.
  • AC vs DC Demonstrator: Damiën Zuidervliet toonde de verschillen tussen AC- en DC-stromen (resp. wisselstroom en gelijkstroom)

Positieve reacties

De kennisdag werd positief ontvangen door de studenten, die waardevolle kennis en vaardigheden opdeden om hun toekomst in de technische sector vorm te geven. ‘’De kennisdag was echt super. Ik wist niet dat duurzame energie zo interessant kon zijn. De masterclass van Damiën was heel leerzaam en het racen was gewoon cool," aldus Nasr, een van de studenten. Ook Timothy Meurink, manager Techniek Innovatie Huis was tevreden: "Deze dag was een groot succes. Onze studenten zijn nu beter voorbereid op de uitdagingen van de energietransitie en kunnen bijdragen aan een innovatieve en groene economie. De Techcampus van ROC Mondriaan zet zich in voor hoogwaardig technisch onderwijs dat aansluit bij de toekomstige behoeften van de markt en de samenleving.”

Techniek Innovatie Huis

Het Techniek Innovatie Huis is dé plek op de techniekcampus van ROC Mondriaan waar studenten van de Techniek en ICT-opleidingen samenwerken aan authentieke en innovatieve projecten in samenwerking met bedrijven. Een plek waar innovaties in de techniek en ICT zichtbaar zijn en beleefd worden. Voor meer info ga naar Mondriaan Techniek Innovatie Huis.