18 april 2024

Unieke ervaring voor Hagenaar Luka in Afrika

Unieke ervaring voor Hagenaar Luka in Afrika

Den Haag, 18 april 2024

Stage lopen in het buitenland geldt voor de meeste studenten als een speciale ervaring, iets waaraan ze in hun verdere leven vaak terugdenken. Luka Meijer(21) uit Den Haag is een van vijf enthousiaste studenten Autotechniek van ROC Mondriaan, die onlangs terugkeerden uit Gambia. In het West-Afrikaanse land hebben ze onder de paraplu van Go for Africa ruim een maand lesgegeven over hun vakgebied aan leerlingen van een plaatselijke school voor beroepsonderwijs. Meijer is derdejaars student Autotechniek (niveau 4) bij ROC Mondriaan in Den Haag en vertelt wat hij meemaakte tijdens zijn reis.

De reis van Luka.

„Ezels, geiten, schapen, koeien, kippen, je komt ze in Nederland niet snel tegen op de weg. Tijdens deze expeditie hebben we er vaak genoeg mee te maken gehad. Gelukkig geen enkel dier geraakt. Ook de slechte wegen, al dan niet bedekt met het zand van de Sahara, waren een uitdaging. Doordat je geregeld moet anticiperen op onverwachte situaties, boek je vanzelf vooruitgang met je rijvaardigheid. Elke dag wachtte ons een nieuw avontuur. Een ervaring die ik niet snel vergeet vond onderweg plaats in het Atlasgebergte ter hoogte van Imilchil. Met een stuk of zes studenten waren we ’s ochtends vóór zonsopgang een berg opgeklommen, om er een eenzame man met de naam Saïd een ontbijtje te bezorgen. Het leverde emotionele taferelen op. Hij wilde niet dat we weggingen. Qua emoties overtrof het feest bij aankomst in Tanji alles. De stage op de school is vervolgens prima verlopen. We hebben vrijwel uitsluitend praktijklessen (in het Engels) gegeven, temeer omdat de leerlingen normaliter worden ‘overspoeld’ met theorie. De meeste aandacht ging uit naar een motorblok op een standaard, dat vonden de leerlingen het meest interessant. Het ging er vooral om dat ze in aanraking kwamen met praktische skills. Voor mezelf was het lesgeven niet nieuw. Ik geef bij zwemscholen De Tuimelaer en Haags Hopje al jaren zwemles.”

Karavaan

De vijf studenten Autochtechniek van ROC Mondriaan legden het circa 7500 kilometer lange traject naar Afrika af in een tweedehands auto. Medio januari vertrok een karavaan van vijftien auto’s met inbegrip van één bus en één motor vanuit Den Bosch richting Gambia. De avontuurlijke reis, die jaarlijks op de agenda prijkt, bracht de deelnemers naar negen verschillende landen: België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Marokko, Westelijke Sahara, Mauritanië, Senegal en Gambia. Op dag 22 bereikte het stoere gezelschap het drukke vissersstadje Tanji, het eindstation van de roadtrip. Hagenaar Luka Meijer (21) en Lars Pietersen (20) uit Maassluis volbrachten samen de reis in een Ford Explorer uit 1998. Philip Koller (20 uit Oegstgeest , Hagenaar Pjotr de Graaf (20) en Stefan Geerlof (21) uit Bergschenhoek op hun beurt reden in een Volvo V40 uit 2002. Na een rustdag gingen de vijf gelijk aan de slag op hun stageplaatsen: respectievelijk de Mindaw-school in Farato en de Sint-Petersschool in Lamin. Toen hun lesactiviteiten eenmaal voltooid waren, restte in de laatste week nog een ‘sociale’ stage. Dat waren schilder- en opknapwerkzaamheden in en rondom de betreffende schoolgebouwen en uiteenlopende reparaties aan auto’s. De terugreis naar Nederland was met het vliegtuig. Beide auto’s zijn namelijk gedoneerd aan een goed doel ter plaatse. De Ford is geschonken aan de Jurunku Community Clinic. De Volvo aan de inwoners van het afgelegen dorpje Bakadaji in het oosten van Gambia, om zo zieken te kunnen vervoeren naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis in Kuntaur op een afstand van liefst 75 kilometer.

Your Program

Go for Africa is bij ROC Mondriaan een onderdeel van Your Program, de naam voor alle excellentie programma’s. Het is behalve een springplank voor studenten om hun technische vaardigheden te verfijnen, ook een platform voor persoonlijke groei en professionele ontwikkeling. Deelname aan Your Program is niet alleen voor uitblinkende studenten; het staat open voor iedereen die zijn of haar persoonlijke competenties en vakkennis wil ontwikkelen. Het draagt bij aan een indrukwekkend cv en dat kan de kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroten. Your Program is meer dan alleen een extra onderdeel van het onderwijs; het is een kans voor studenten om zich te onderscheiden en hun toekomst zélf vorm en richting te geven.